فهرست مطالب

نشریه علوم زمین
پیاپی 124 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهه زارعی* صفحات 1-12
    سازند دلیچای با سنگ شناسی مارن خاکستری - آبی با میان لایه های آهکی با ستبرای 78 متر در برش چینه شناسی آهوانو در شمال دامغان مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین سن و انجام زیست چینه نگاری از حضور میوسپور Klukisporites variegatus و از فراوانی گونه Callialasporites dampieri که از گونه های شاخص ژوراسیک میانی است و وجود داینوفلاژله های شاخص باژوسین پسین مانند Cribroperidinium crispum Total Range Biozone، باتونین- کالووین پیشین Dichadogonyaulax sellwoodii Interval Biozone و کالووین پیشین- میانیCtenidodinum continuum Interval Biozone  و همچنین روزن بران بنتیک و پلانکتون شامل زون Lenticulina varians-Ophtalmidium Assemblage zone و lobigerina bathoniana Taxon range zone که تاییدکننده سن باژوسین پسین تا کالووین بالایی ؟ است استفاده شد. شباهت مجموعه فونای موجود در سازند دلیچای در منطقه مورد مطالعه (پالینومورف ها، روزن بران و دوکفه ای و رادیولر) با نقاط مختلف ایران (البرز مرکزی و البرز خاوری و باختری، بینالود و منطقه جنوب ایران) و دیگر نقاط جهان (مناطق اروپای شمال باختری و شمال باختر تتیس و...) تاییدکننده ارتباط دریایی و تبادل مجموعه فونا بین مناطق یاد شده در طول ژوراسیک میانی است.
    کلیدواژگان: جغرافیای دیرینه، زیست چینه نگاری، سازند دلیچای، پالینومرف، روزن بران
  • محسن زادصالح، فریبرز مسعودی*، حامد پورخرسندی، کارن فونتیجن صفحات 13-30
    آتشفشان دماوند، مخروطی است جوان با ارتفاع 5610 متر، در میان رشته کوه های البرز مرکزی و در زمان کواترنری شکل گرفته است. مخروط این آتشفشان و دامنه های اطراف آن شامل روانه های تراکیتی و تراکی آندزیتی و نهشته های پیروکلاستیک جریانی و ریزشی و لاهار است که در فاز های مختلف و طی فرایندهای متفاوت شکل گرفته اند. برای بررسی فرایندهای حاکم بر مخازن ماگمایی دماوند و تغییرات آن در گذر زمان، بافت بلورهای پلاژیوکلاز در روانه ها و خاکستر ها مطالعه شد. برای این منظور از شش روانه با سن های متفاوت و همچنین از رخنمون های خاکستر ریزشی و موجی آتشفشان دماوند نمونه برداری شد. در این مطالعه پلاژیوکلازهایی در ابعاد و اندازه نزدیک به یکدیگر ولی با بافت های کاملا متفاوت و پلاژیوکلازهایی با ابعاد متفاوت ولی با ویژگی های بافتی مشابه دیده شد. 28 نوع بافت با ویژگی های متفاوت و در ابعاد مختلف در پلاژیوکلاز های روانه ها و تنها 3 نوع بافت با ویژگی متمایز در پلاژیوکلاز های خاکسترهای ریزشی و موجی متمایز شد. جمعیت زیادی از پلاژیوکلازهای موجود در خاکستر های ریزشی و جریانی شرایط غیرتعادلی را در مخزن ماگمایی نشان می دهند، اما در روانه ها مجموعه ای از پلاژیوکلاز ها در کنار هم هستند که شرایط تعادل و نبود تعادل در مخزن یا مخازن ماگمایی دماوند را معرفی می نمایند. جمعیتی از بلورها در روانه ها بارها در شرایط نبود تعادل قرار گرفته اند، اما از دهانه خارج نشده اند و در مخزن ماگمایی بار دیگر در شرایط تعادلی شروع به رشد دوباره کرده اند. تغییرات سرعت صعود  ماگما، همرفت های مقیاس کوچک و بزرگ در مخازن ماگمایی، بالارفتن دما، تغییرات سریع و ناگهانی فشار، تغییر حجم مخزن ماگمایی، از شواهدی هستند که به کمک مطالعات بافتی آشکار شد. مخزن یا مخازن ماگمایی آتشفشان دماوند جوان در بازه سنی روانه های نمونه برداری شده یعنی در بازه زمانی حدود 7000 سال تا 450 هزار سال، شرایط یکنواختی حتی در طول رشد یک بلور را ثبت نکرده است و تبلور ماگما دایما از حالت تعادل خارج شده است، اما خروج از حالت تعادل همیشه منجر به فوران آتشفشان دماوند نشده است.
    کلیدواژگان: آتشفشان دماوند، پلاژیوکلاز، بافت، روانه، ریزشی - موجی، مخزن ماگمایی
  • محمد فولادی، میرستار مشین چی اصل*، محمود مهرآموز، نیما نظافتی صفحات 31-44
    روش های ژیوفیزیکی برای مطالعه ویژگی های میدان های فیزیکی قابل انتشار ناشی از بی هنجاری های داخل زمین بنیان نهاده شده اند. در مطالعات ژیوفیزیکی معمولا هدف آشکارسازی ناهمگنی های داخل زمین با استفاده از کمیت های فیزیکی اندازه گیری شده در سطح زمین است. ژیوفیزیک می کوشد ساختمان داخلی زمین و ویژگی های آن را با استفاده از چنین داده هایی بازسازی کند. تحقیق حاضر که به روش میانگین متحرک مرتبه سوم معروف است، حل یک مسیله وارون برای برآورد همزمان شکل و ژرفای بی هنجاری های مغناطیسی باقی مانده می باشد که با مدل سازی مصنوعی بر روی اشکال هندسی مختلف کارایی این روش را نسبت به روش میانگین متحرک مرتبه دوم نشان می دهد. همچنین عملکرد این روش با نمونه ای از عملیات برداشت صحرایی در سایت ژیوفیزیک سازمان زمین شناسی اعتبارسنجی می شود. این روش، یک رابطه غیرخطی بین ژرفا و فاکتور شکل بی هنجاری با طول پنجره های متوالی در هفت نقطه محاسبه می کند. نتایج نشان داد، با توجه به تعداد جملات ریاضی بیشتر، برای داده های بدون نوفه بسیار دقیق و برای داده های نوفه ای با درصد خطای کمتر و آستانه نوفه بالاتر، از دقت بیشتری نسبت به روش میانگین متحرک مرتبه دوم برخوردار است. همچنین این روش برای داده های مغناطیسی واقعی نیز تطابق خوبی (5 درصد خطای برآورد ژرفا) از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: میانگین متحرک مرتبه سوم، میانگین متحرک مرتبه دوم، بی هنجاری مغناطیسی باقی مانده، ژرفا، شکل
  • علیرضا رستمی، محمدحسین آدابی*، عباس صادقی، سید علی معلمی صفحات 45-58

    در زون ساختاری زاگرس سازند داریان با سن کرتاسه زیرین (آپتین) به عنوان جوان ترین سازند مخزنی گروه خامی بالایی از نظر پتانسیل مخزنی هیدروکربنی دارای اهمیت است. این سازند در برش سطحی کوه میش 135 متر ستبرا دارد و از لا یه های نازک تا ستبر و توده ای سنگ آهک، سنگ آهک رسی و مارن و شیل تشکیل شده است. در این مطالعه ویژگی های ژیوشیمیایی رسوبات سازند داریان از دید کانی شناسی اولیه و کاربرد داده های ژیوشیمیایی استخراج شده از عناصر فرعی (Fe, Mn, Na, Sr) در تشخیص سطوح چینه ای مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات سنگ نگاری منجر به شناسایی 13 ریز رخساره شد که در یک پلتفرم کربناته نوع رمپ در چهار نوع محیط رسوبی از رمپ درونی، رمپ میانی، رمپ بیرونی و بخش ژرف حوضه رسوب کرده اند. سه سکانس رسوبی رده سوم که در مجموع 6 دسته رخساره را دربر می گیرند بر اساس پراکندگی عمودی رخساره، تغییرات نمودار گامای سطحی، الگوهای برانباش رخساره ها، و تغییرات رو به بالا در پاراسکانس ها شناسایی شد. ژیوشیمی عناصر اصلی و فرعی بیانگر کانی شناسی اولیه آراگونیتی برای کربنات های سازند داریان است. رسم نسبت Sr/Ca در برابر Mn نشان از تاثیر دیاژنز در یک سیستم دیاژنزی نیمه بسته با نسبت متوسط تبادل آب به سنگ (W/R) است. تغییرات مقادیر عناصر آهن و منگنز با پراکندگی دسته رخساره ها (system tracts)، توالی های رسوبی و مرزهای چینه ای، در کربنات های سازند داریان در ارتباط بوده و روند تغییرات در بیشترین میزان عناصر یادشده و کمترین میزان آنها به ترتیب بر سطوح حداکثر غرقابی و مرزهای سکانسی منطبق است. می توان بر اساس تغییرات میزان عناصر فرعی برای بررسی سطح لایه، مرزهای توالی و همچنین حالت های اکسیداسیون و احیا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: چینه شناسی سکانسی، کانی شناسی کربناتی اولیه، آنالیز عنصری، سازند داریان: آپتین، زاگرس
  • کورش شعبانی*، نیما نظافتی، مرتضی مومن زاده، محمد هاشم امامی، سید جمال شیخ ذکریایی صفحات 59-74
    کانسار طلای تاریک دره در 40 کیلومتری شمال تربت جام در استان خراسان رضوی واقع است. سنگ میزبان کانسار تاریک دره سازند شیل- ماسه سنگی تریاس بالایی و سنگ های نفوذی با ترکیب گابرویی- کوارتزدیوریتی- گرانیتی است. دگرسانی آرژیلیک عمدتا در سقف و یا همبری استوک های یادشده ایجاد شده است. زمین ساخت باعث ایجاد زون های خرد شده بوده و فرایندهای دگرسانی و کانی سازی رگه ای در منطقه را آسان کرده است. کانه های عمده در رگه های سیلیسی این کانسار شامل آرسنوپیریت، کالکوپیریت و پیریت است. کانی سازی تلسکوپی احتمالا بیش از 2 مرحله در این منطقه رخ داده و با توجه به نقش سیال های ماگمایی در کانه زایی تاریک دره، به نظر می رسد، دمای همگن شدن این سیالات 220 تا 500 درجه سانتی گراد و حداکثر درصد شوری 1/3 تا 4/12درصد بوده است. با توجه به مطالعات انجام شده کانسار طلای تاریک دره شبیه "کانسارهای مرتبط با توده های نفوذی" است.
    کلیدواژگان: طلا، مس، کانسار طلای تاریک دره، تربت جام
  • هادی امین رسولی*، نسیم جقیقت جو، مهدی مرادی صفحات 75-88
    غار کرفتو، 67 کیلومتری شمال‏ باختری شهرستان دیواندره در استان کردستان، شامل 4 طبقه است. ‏کف طبقه‏ دوم آن، در تالار خفاش ‏ها، با نهشته‏ های ستبری از گوانو پوشیده شده است. آنالیز SEM-EDX نمونه‏ های گوانو گویای حضور کانی‏ های ثانویه سولفاته (ژیپس، سسنایت)، فسفاته (فسفامیت، بروشیت، تاناراکیت، فرانکوانلیت، وایتلوکیت، لیوکوفسفیت، اسفنیسیدیت، پیروکپروییت)، و نیتراته (اوره، نیتر)، همراه با میکروارگانیسم ‏ها و کیتین است. وجود این کانی‏ های متفاوت ناشی از تغییر pH (از اسیدی تا قلیایی) و رطوبت (مرطوب و خشک) در حضور میکروارگانیسم‏ ها است. نهشته های گوانوی غار کرفتو، به ترتیب از پایین به بالا، در سه شرایط خشک، مرطوب و خشک تشکیل شده اند. مقایسه توزیع کانی های ثانویه با الگوی تغییرات بی هنجاری سریم در طول پروفیل گویای تشکیل کانی تاراناکیت فقط در شرایط مرطوب، و تشکیل کانی های وایتلوکیت، اوره، نیتر و سسنایت فقط در شرایط خشک است. بنابراین، آنها می توانند کانی های شاخص شرایط آب و هوایی باشند ولی کانی های دیگر چون در هر دو شرایط مرطوب و خشک تشکیل شده اند، نمی توانند چنین باشند. واکنش میان محلول تراوشی از گوانو و حرکت محلول از داخل سنگ بستر منجر به فسفاتی شدن و ‏دولومیتی شدن سنگ بستر شده است. فراوانی کیتین در نهشته ‏های گوانوی غار کرفتو نشان می ‏دهد که گوانوها مدفوع خفاش ‏های حشره خوار هستند.
    کلیدواژگان: غار کرفتو، گوانوی حفاش، کانی های ثانویه، کیتین، میکروارگانیسم‏‏ ها
  • سید مهران حیدری*، سارا صفوی، افشین اکبرپور، عذرا حسن لو، بهرام محقق صفحات 89-104

    ناحیه ساوه-رزن با روند نزدیک به EW، میزبان کانه زایی های مس (±طلا)، در شمال باختر کمان ماگمایی ارومیه-دختر (با روند NW) می باشد. این ناحیه با تغییر روند ساختاری-چینه ای، از شمال باختر به خاوری-باختری بیشترین واکنش را به میدان های تنش حاصل از پهنه برشی ناحیه ای نسبت به دیگر نواحی کمان ماگمایی ارومیه-دختر، از خود نشان می دهد. پهنه برشی راست گرد در این ناحیه، همچنین باعث ایجاد فضای لازم برای جایگیری توده های نیمه ژرف، اغلب با ترکیب دیوریتی و بافت پورفیری تا میکروگرانولار در زمان الیگومیوسن در ژرفای کم و درون سنگ های آتشفشانی ایوسن شده است. این سامانه های نفوذی، با ایجاد انواع دگرسانی گرمابی مرتبط با توده (پروپیلیتیک، آرژیلیک حدواسط-پیشرفته و فیلیک)، منجر به تمرکز شماری از کانه‏زایی های مس-طلا با ویژگی های مشابه، به صورت رگه های کوارتزی-سولفیدی-برشی گرمابی در حواشی خود و در امتداد شکستگی های فرعی با روند خاوری-باختری تا شمال خاور-جنوب باختر شده است. از دیگر ویژگی های مشترک این کانه زایی ها، می توان به دمای همگن شدگی بین C° 200-350، دامنه شوری 6-28%  وزنی معادل نمک طعام، سیالات حاوی گاز CO2 و فاز مایع آبگون با حضور سولفیدهایی همچون پیریت، کالکوپیریت، بورنیت، کالکوسیت و سولفوسالت ها و نسبت طلا به نقره بیشتر(1<) می توان اشاره نمود. این ویژگی ها بیشترین شباهت را با ذخایر اپی ترمال نوع حدواسط مرتبط با توده های نفوذی پورفیری که در کمان های ماگمایی کالکوآلکالن تشکیل می شوند، دارند و این ناحیه را به عنوان یک هدف مناسب به منظور اکتشاف ذخایر پنهان مس- طلا پورفیری، معرفی می نماید.

    کلیدواژگان: کانه زایی، اپی ترمال، حدواسط، ساوه، رزن
  • رضا جمال امیدی، سعید حکیمی آسیابر*، شهروز حق نظر، منصور وثوقی عابدینی صفحات 105-120
    کوه های طارم در منتهی الیه جنوب باختر رشته کوه البرز با جهت تقریبی شمال باختری-جنوب خاوری قراردارند. منطقه تشویر قسمتی از حاشیه شمالی کوه های طارم و در 90 کیلومتری شمال خاور زنجان می باشد. بیشتر سنگ های آذرین این محدوده شامل بازالت، بازالت آندزیتی و میان لایه هایی از توف است. غنی شدگی عناصر LIL همراه با بی هنجاری مثبت Ce, P و Sm و تهی شدگی عناصر Nb, Ta, Zr, Hf و Th ، و همچنین نسبت های K2O/Na2O و Ba/Rb در نمونه های سنگی گستره تشویر، گویای آلودگی ماگما با پوسته زیرین است. وجود شواهد آلودگی پوسته ای و نسبت مقادیرNb/Y و Zr/Y در نمونه ها، حکایت از آن دارد که منشا اولیه بازالت های منطقه تشویر، به منابع پلوم تعلق دارد. ماهیت قلیایی، شوشونیتی، پرآلومینی و محتوای کم تیتانیم سنگ های محدوده تشویر به همراه غنی بودن آنها از عناصر کمیاب REE (همانند Ba, Rb و Sr)، منشا و ژرفای ماگما، نشان دهنده تعلق آنها به محیط ریفتی است. در این پژوهش افزون بر تعیین ویژگی های سنگ های آذرین گستره تشویر، نتایج پژوهش های پیشین متعدد انجام شده در موقعیت های مکانی کوه های طارم بر روی نقشه مشخص و جایگاه زمین ساختی گستره طارم به دو زیر محدوده موازی دارای فوران های تیپ کمان ماگمایی و مناطق ریفتی تقسیم شده است که گسترش این محدوده ریفتی پیش از تبدیل به یک حوضه پشت کمانی متوقف شده است.
    کلیدواژگان: محیط زمین ساختی، کمان ماگمایی، ریفت، کوه های طارم، البرز
  • غزل جانقربان، سید محمد ابطحی فروشانی*، کی تاش مشتاقیان، هوشنگ اسدی هارونی، حمزه صادقی سرخنی، محمد حاج حیدری صفحات 121-132
    اندیس طلای اپی ترمال کوه لخت در کمربند آتشفشانی ارومیه دختر در استان اصفهان قرار دارد. شواهد زمین شناسی گویای وجود یک سیستم کانی سازی طلای اپی ترمال در این منطقه می باشد. پی جویی ژیوفیزیکی اندیس یاد شده با انجام برداشت های مغناطیس سنجی، مقاومت ویژه و پلاریزاسیون القایی در سطح محدوده انجام شده است. به منظور تخمین ژرفای منابع مغناطیسی احتمالی، پردازش واهمامیخت اویلر اعمال شد. سپس مدل سازی وارون سه بعدی داده های مغناطیسی منطقه بر اساس الگوریتم لی و الدنبرگ انجام گردید. ژرفای بیشینه خودپذیری مغناطیسی تخمین زده شده از نتایج وارون سازی، با ژرفای متوسط منابع مغناطیسی به دست آمده از روش واهمامیخت اویلر مطابقت نشان داد. افزون بر این، مدل های دو بعدی حاصل از وارون سازی داده های مقاومت ویژه و پلاریزاسیون القایی با مقاطع قایم مدل سه بعدی خودپذیری مغناطیسی، مقایسه شد. این مقایسه، همبستگی تغییرات میزان خودپذیری مغناطیسی را با کاهش مقاومت ویژه، افزایش شارژپذیری و وجود دگرسانی در سنگ ها نشان داد. همچنین ترکیب مدل تخمینی خودپذیری مغناطیسی با آنالیز ژیوشیمیایی گمانه های اکتشافی حفر شده در این منطقه، نشان داد که معمولا نواحی کانی زایی در مرز بیشترین تغییرات خودپذیری مغناطیسی رخ داده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که احتمال کانی سازی طلا در مناطقی با میزان بالای تغییرات خودپذیری مغناطیسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: طلای اپی ترمال، مغناطیس سنجی، مقاومت ویژه، پلاریزاسیون القایی، مدل سازی وارون
  • زیبا خدائیان چگنی، نعمت الله رشیدنژاد عمران*، علی اکبر بهاری فر، رضا نوزعیم، کارملا واکارو، خوزه فرانسیسکو سنتوس صفحات 133-148

    ارتوآمفیبولیت های منطقه تخت سلیمان بخشی از کمپلکس دگرگونه تکاب هستند که در شمال خاور تکاب واقع شده اند. این سنگ ها شامل آمفیبولیت، گارنت آمفیبولیت، کیانیت- گارنت آمفیبولیت، هورنبلندیت و اپیدوت آمفیبولیت هستند. مطالعه سنگ نگاری و ژیوشیمی سنگ کل گویای سنگ مادر بازالت و آندزیت بازالت غنی از Mg و یا معادل درونی این سنگ ها با گرایش کالکوآلکالن تا تولییتی و حتی پریدوتیت است. بر اساس ژیوشیمی عناصر کمیاب و نسبت های ایزوتوپی Sr-Nd، ماگمای مادر از گوشته منشا گرفته است. این آمفیبولیت ها در نمودارهای بهنجار شده نسبت به کندریت حداقل دو الگوی متفاوت نشان می دهند. یک گروه دارای تهی شدگی از LREEs نسبت به HREEs و برخی نیز دارای الگوی مسطح هستند. گروه دیگر دارای غنی شدگی از LREEs نسبت به HREEs هستند.این الگوهای متفاوت و ویژگی های ژیوشیمی دیگر، حاکی از گرایش مورب یا پشت قوس و قوس برای ماگمای مادر این آمفیبولیت ها است. این دوگانگی می تواند مربوط به تکامل زمانی ماگماتیسم از جایگاه مرتبط با MORB یا پشت قوس به قوس و یا از جایگاه مرتبط با قوس به پشت قوس باشد.

    کلیدواژگان: ارتوآمفیبولیت، ژئوشیمی، قوس ولکانیکی، پشت قوس، تخت سلیمان، تکاب
|
  • Elahe Zarei * Pages 1-12
    The Dalichai Formation in Ahvanu section in the north of Damghan city with a thickness of 78 meters consisting of an alternation of bluish-gray marls and limestone, was studied. Based on the presence and stratigraphic distribution of miospore, Klukisporites variegatus and Callialasporites dampieri of pollen are identified (Middle Jurassic) and presence of some index dinoflagellate species led to the identification of three biozones in the Dalichai Formation. These include in ascending order, Cribroperidinium crispum Total Range Biozone (late Bajocian), Dichadogonyaulax sellwoodii Interval Biozone (Bathonian - early Callovian), Ctenididinium continuum Interval Biozone (early to middle Callovian). Also, this Formation was divided into two biozone on the basis of Lenticulina   varians-Ophtalmidium Assemblage zone and Globigerina bathoniana Taxon range zone. The close similarities of fauna assemblages of Dalichai Formation in this region (eastern Alborz ((dinoflagellate cyst, foraminifera, posidonia and radiolar) with assemblages recorded from different parts of Iran (such as central and eastern, western Alborz and Binalud and south of Iran) and other parts of world (northwest of Europe, and the northwestern Tethys and …) confirm the marine connection and faunal exchange between the mentioned basins during Middle Jurassic.
    Keywords: Paleogeography, Biostratigraphy, Dalichai Formation, Palynomorphs, Foraminifera
  • Mohsen Zadsaleh, Fariborz Masoudi *, Hamed Pourkhorsandi, Karen Fontijn Pages 13-30
    Damavand is a young volcanic edifice with an elevation of 5610 meters formed in the middle of the central Alborz Mountain range (N Iran) during the Quaternary. Its edifice is composed of trachyte and trachyandesite rocks, pyroclastic fall and flow deposits and lahars, formed during several eruptions and under different magmatic conditions. To investigate the crystallization trends in the Damavand magma chamber and its evolution over time, plagioclase internal textures in lava flows, pyroclastic flow and ash deposits were studied. Samples from six different lava flows and pyroclastic fall and density current deposits with different ages were collected. Plagioclase crystals with similar dimensions and sizes but with completely different textures, and plagioclases with different dimensions but similar textural characteristics were observed. Twenty-eight different texture types were observed in plagioclase crystals from lava flows, whereas only three texture types were distinguished in the pyroclastic deposits. A large population of plagioclase in pyroclastic deposits reveal the non-equilibrium crstallization in the Damavand magma chamber(s), while in lava flows, a series of plagioclase cumulates present both equilibrium and non-equilibrium crystallization conditions in the magmat chamber. Plagioclase crystals in the source magmas of lava flows have repeatedly remained in a non-equilibrium state without eruption, letting the crystals to overgrow. Changes in the rate of magma ascent, small- and large-scale convection cells in magma chambers, varying temperature and/or pressure, and different volumes of (non-)eruptible mush/melt, are some of the parameters that are revealed by our textural studies. In the period between about 7-450 ky ago, the magma chamber that led to the buildup of the young Damavand volcano, was in non-equilibrium conditions as demonstrated by individual crystals textures and chemistry. However, these conditions have not always led to volcanic eruptions.
    Keywords: Damavand volcano, Plagioclase texture, non-equilibrium crystallization, Ash, fall – surge deposit, magma chamber
  • Mohammad Fouladi, Mirsattar Meshinchi Asl Meshinchi Asl *, Mahmoud Mehramuz, Nima Nezafati Pages 31-44
    Geophysical methods have been developed to study the particulars of physically diffusible fields in the ground. In geophysical studies, the goal is usually to detect inhomogeneities inside the earth using physical values measured at the earth's surface. Geophysicists attempt to reconstruct the Earth's interior structure using such data. The present study, which is known as the Third- order Moving Average, is the solution of an inverse problem for simultaneous estimation of the shape and depth of residual magnetic anomalies. The method was applied to the synthetic model, with and without noise, which Superiority this method will show over the Second-order Moving Average. Also, tested by the instance of field data in Geological Survey of Iran (GSI). This method, calculates a nonlinear relationship between depth and shape factor, at seven points with successive window length. Finally, the results showed that this method is very accurate for non-noise data and in has good agreement with the noisy data. which the problem, will showed the superiority of the Third-order Moving Average Method over the Second-order Moving Average method for estimating the shape and depth of buried Magnetic Anomalies. It also showed that it is suitable for real data with 5% error.
    Keywords: third-order moving average, second-order moving average, residual magnetic anomalies, Depth, Shape
  • Alireza Rostami, MohammadHossein Adabi *, Abbas Sadeghi, Seyed Ali Moallemi Pages 45-58

    The Dariyan Formation with the Aptian age is the youngest reservoir formation of the Upper Khami group which is important in terms of hydrocarbon reservoir potential. This formation is 135 meters thick in the Kuh-e-Mish surface section and consists of thin, thick and massive limestone, marl and shale. Petrographic studies led to the identification of 13 microfacies. These have been deposited in four types of depositional environments, including inner ramp, mid ramp, outer ramp and basin, in a ramp type carbonate platform. Based on petrography, lateral and vertical facies changes, 3 third-order cycles distinguished. An integrated multidisciplinary approach including, petrography, surface gamma-ray spectrometry and trace element analysis have been used for recognition of original carbonate mineralogy and stratigraphic interpretations of this succession. Geochemistry of minor and major elements reveal original aragonitic mineralogy of the Dariyan Formation. Bivariate plot of Mn versus Sr/Ca values illustrated that the Aptian carbonates were affected by semi close diagenetic system with moderate water/rock interaction. Trace elements (Fe and Mn) contents are compared with distribution of sedimentary facies and depositional sequences to investigate and correlate stratigraphic boundaries, which are determined by sequence stratigraphy in shallow marine carbonate platform of the Dariyan Formation. The elemental peaks coinciding with the sequence boundaries and elemental peaks are correlated with maximum flooding surfaces.

    Keywords: “Sequence stratigraphy”, “Original carbonate mineralogy”, “Elemental Analysis”, “Dariyan Formation“: “Aptian”, “Zagros”
  • Kourosh Shabani *, Nima Nezafati, Morteza Momenzadeh, Mohammad Hashem Emami, Seyed Jamal Shaykhzakaryaii Pages 59-74
    The Tareek Darreh gold Gold & Copper deposit is located 40km north of Torbat- e Jam in the Khorasan-Razavi province,NE-Iran. The study area is mainly comprised of slightly metamorphosed, sedimentary rocks of Jurassic age including alternation of shale, siltstone, and sandstone. These rocks have been intruded by plutonic rocks such as gabbronorite, diorite, quartz-diorite, and rhyodacite. The ore bodies are exposed by trenching and pitting. The alteration minerals quartz, chlorite, albite, and sericite which are observed mostly on the top or margin of the stocks. Alteration is more intensive at the contacts of the stocks where vein type mineralization has occurred. The veins are mainly composed of silica type and calcite type, arsenopyrite, chalcopyrite, and pyrite main ore minerals. Probably more than 2-stages telescopic mineralization occurred in these zones and the conditions of temperature and pressure, as seen below. Appears to be a continuation of tectonic activity in the same place as intrusive and a little later the main cause of this phenomenon. According to our studies, The Tareek Darreh gold deposit is considered to be similar to the "intrusion-related gold "type.
    Keywords: Gold, Cooper, Tareek Darreh Gold deposit, Torbat-e-Jam
  • Hadi Amin-Rasouli *, Nasim Haghighat Jou, Mahdi Moradi Pages 75-88
    Kraftu cave, 67 km northwest of Divandareh in Kurdistan province, includes four floors. The bottom of the second floor, in the bat hall, is covered by thick guano deposits. SEM–EDX analyses of the guano deposits showed secondary sulfate (gypsum, cesanite), phosphate (phosphammite, brushite, taranakite, francoanellite, whitlockite, leucophosphite, spheniscidite, pyrocoproite), and nitrate (urea, niter) minerals, along with microorganisms and chitin. Occurrence of these minerals is due to changes in the pH (from acidic to alkaline) and moisture (wet and dry conditions) in the presence of microorganisms. Bat guano has accumulated in Karaftu cave during three different paleoclimate conditions, from base to top, including dry, wet, and dry conditions. A comparison between distributions of secondary minerals and Ce-anomalies along the profile represents that taranakite only forms in wet conditions, but whitlockite, urea, and cesanite only occur in dry ones. Therefore, they are significant indicators of climate in the geologic record, but other minerals, because they can be in both conditions, don't be so.Various reactions between the solutions derived from guano with substrate have resulted in phosphatization and dolomitization of bedrock. The abundance of chitin in the Karaftu cave guano deposits indicates that they are feces of insectivorous bats.
    Keywords: Karaftu Cave, Bat guano, Secondary minerals, Chitin, Microorganisms
  • Seyed Mehran Heidari *, Sara Safavy, Afshin Akbarpour, Azra Hassanlou, Bahram Mohaghegh Pages 89-104

    Saveh-Razan copper (± gold) area, with WNW direction in the northwest of Urmia-Dokhtar magmatic belt, with the highest reaction to right-sided shear zones and structural trend change during the Oligomyocene, leads to the placement of semi-deep Oligomyocene diorite massifs in shallow rock depths. It is an Eocene volcano. By creating different types of mass-related hydrothermal alteration (propylitic, intermediate-advanced argillaceous, and phyllite) along the fractures, the system concentrates the mineralizations in quartz-sulfide veins, hydrothermal incisions, and concentrated sulfide-bearing filaments. Common features of metallurgy in this area are fluid homogenization temperature between 250 to 350 ° C and salinity range of 6-28% by weight of salt, containing CO2 gas and liquid phase of liquid and the presence of sulfides such as pyrite, chalcopyrite, burnite, chalcocite and sulfosalts in related reserves. There is also more gold than silver. Therefore, these features are most similar to the mass-related intermediate-type epitermal deposits that form in calcoalkalkene magmatic arcs.

    Keywords: Mineralization, Intermediate sulfidation, Epithermal, Saveh, Razan
  • Reza Jamal Omidi, Saeid Hakimi Asiabar *, Shahrooz Haghnazar, Mansour Vosoghi Abedini Pages 105-120
    Tarom mountains are located at the southwestern end of the Alborz mountain range with an approximate northwest-southeast direction. Tashvir region is a part of the northern margin of the Tarom mountains. Most igneous rocks in this area include basalt, andesitic basalt, and interlayers of tuff. Enrichment of LIL elements with positive anomalies of Ce, P, Sm, and depletion of Nb, Ta, Zr, Hf, and Th, elements and also K2O/Na2O and Ba/Rb ratios in the rock samples of Tashvir area, indicate magma contamination with the lower crust. The evidence of crustal contamination and the ratio of Nb/Y and Zr/Y in the samples indicate that the basalts of the Tashvir region belong to the source of the plume. Alkaline, shoshonitic, and peraluminous nature, REE enrichment (i. e. Ba, Rb, and Sr), low titanium content, origin, and depth of magma indicate they're belonging to the rift environment. In this study, in addition to determining the characteristics of igneous rocks in the Tashvir area, the results of several previous studies are plotted on the map of the Tarom mountains. Accordingly, the tectonic setting of the Tarom range is divided into two parallel sub-regions with magmatic arc and rift-type eruptions, which expansion of this rift zone has stopped before it evolve as a back-arc basin.
    Keywords: Tectonic setting, Magmatic arc, Rift, Tarom mountains, Alborz
  • Ghazal Janghorban, Seyed Mohammad Abtahi Forooshani *, Keytash Moshtaghian, Hooshang Asadi Harooni, Hamzeh Sadeghi Sorkhani, Mohammad Hajheidari Pages 121-132
    Kuh-e Lakht epithermal gold index is located on Urumieh-Dokhtar Volcanic Belt in Isfahan province. Geological studies indicate the presence of an epithermal gold mineralization system in the area.  The geophysical exploration in the area includes magnetometry, resistivity, and induced polarization surveys. Then, we implemented Li and Oldenburg algorithm for 3D inversion of the magnetic data. The depth of the largest estimated magnetic susceptibility obtained from data inversion coincides with the average depth of the magnetic sources obtained from Euler deconvolution. Furthermore, we compared the estimated 2D resistivity and electrical changeability models and the estimated magnetic susceptibility. The comparison denotes the correlation of the estimated magnetic susceptibility variations with the reduction of resistivity, high electrical chargeability, and alteration zones. Combining the estimated magnetic susceptibility model with the geochemical analysis of the exploratory boreholes in the area indicates that the mineralization often occurred at the maximum variation of the magnetic susceptibility. Nonetheless, the results indicate the possibility of mineralization along the zones with large magnetic susceptibility variations.
    Keywords: Epithermal gold, magnetic data, Resistivity, Chargeability, Inverse modeling
  • Ziba Khodaean Chegeni, Nematollah Rashidnejad Omran *, AliAkbar Baharifar, Reza Nozaem, Carmela Vaccaro, José Francisco Santos Pages 133-148

    Takhte-Soleyman ortho-amphibolites as a part of Takab metamorphic complex are located in Northeast Takab. These rocks consist of amphibolite, Garnet-amphibolite, Kyanite-Garnet-amphibolite, Hornblendite and Epidote-amphibolite. Petrography and whole- rock geochemistry show that basalt, andesite and/or their intrusive equivalents with calc- alkaline to tholeiitic affinity and even a peridotite could be their protoliths. Trace element and Sr-Nd ratios imply that these rocks were from mantle melt sources. In chondrite normalized plots, these amphibolites can be classified into at least two groups. The first group is characterized by LREE depletion relative to HREEs and some with flat patterns. The second has an enrichment of LREEs relative to HREEs. These two different patterns and some other geochemical characters suggest MORB or MORB-like and arc affinities of the parental magmas. This can be related to the time progressive evolution of magmatism either from MORB or Back-arcto Arc or from Arc to Back-arc setting.

    Keywords: ortho-amphibolite, Geochemistry, Volcanic arc, Back arc, Takhte- Soleyman, Takab